Sportfysiotherapeut

De sportfysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van sportgerelateerde klachten. Dit zijn blessures die zijn ontstaan tijdens het sporten en/of u belemmeren bij het sporten. De meest voorkomende klachten waarmee mensen naar de sportfysiotherapeut gaan zijn blessures aan de knie, schouder of enkel. De sportfysiotherapeut heeft specifieke kennis met betrekking tot belasting en sportspecifieke bewegingen. Hiermee willen we de sporter op een verantwoorde manier zo snel mogelijk weer laten deelnemen aan zijn of haar sport. Een andere belangrijke rol speelt de sportfysiotherapeut bij het voorkomen van blessures en het voorlichten en advies geven aan iedereen die (weer) wil gaan sporten of al sporter is.
Sportrevalidatie bij sportblessures
Blessures kunnen acuut of geleidelijk ontstaan tijdens het sporten. Acute blessures zijn bijvoorbeeld een verdraaiing van de knie, verstuikte enkel of een spierscheuring. Blessures die geleidelijk ontstaan zijn vaak terugkerende blessures aan spieren of pezen. De sportfysiotherapeut helpt u met revalideren zodat u uw sportactiviteiten zo snel mogelijk kunt hervatten.

Sportrevalidatie bij schouderklachten/operatie
Schouderklachten kunnen ontstaan door een trauma, val of overbelasting. Veel voorkomende schouderklachten bij sporters zijn instabiliteit en impingement. Bij schouderinstabiliteit is de schouder te beweeglijk. De schouderkop en kom kunnen niet goed gefixeerd worden door de structuren rondom de schouder en hierdoor kan de schouder uit de kom gaan. Door een trauma of val kan de schouder uit de kom gaan en het kapsel rondom de schouder kan hierdoor wat uitrekken of scheuren. Instabiliteit kan ook ontstaan door het langdurig herhalen van bewegingen tijdens bovenhandse sporten.

Een impingement is een inklemming van structuren onder het schouderdak waardoor er schouderpijn ontstaat. Het is vaak een overbelasting blessure bij bovenhandse sporten. Door een verkleining van de ruimte onder het schouderdak raken de structuren ingeklemd. De structuren die ingeklemd kunnen raken zijn pezen, slijmbeurs of het schouderkapsel.

In sommige gevallen is een schouderoperatie noodzakelijk, bijvoorbeeld bij een peesscheur of blijvende schouderinstabiliteit. Een goede revalidatie is van groot belang. De sportfysiotherapeut kan u begeleiden bij de opbouw van mobiliteit, kracht en coördinatie van de schouder, om zo uw dagelijkse activiteiten en sport weer te hervatten.

Sportrevalidatie bij knieklachten/operatie
Knieklachten kunnen ontstaan door een ongeluk, trauma of door overbelasting. Door het verdraaien van de knie tijdens het sporten kan er sprake zijn van letsel aan de meniscus, kniebanden of voorste kruisband. Vaak wordt u naar de (sport)fysiotherapeut verwezen. Door bij de (sport)fysiotherapeut de spieren rondom de knie te versterken, kunnen mensen klachtenvrij functioneren. In sommige gevallen geeft training onvoldoende resultaat en is een knieoperatie noodzakelijk. In beide gevallen is een goede revalidatie van belang. De sportfysiotherapeut kunt u begeleiden bij de opbouw van mobiliteit, kracht en coördinatie van de knie, om zo uw dagelijkse activiteiten en sport weer te hervatten.